Zelf banden wisselen

Het verwisselen van een autoband is veel makkelijker dan je denkt. Handig wanneer je overgaat van zomerbanden op winterbanden, of wanneer je pech hebt, bijvoorbeeld op vakantie. Hieronder volgt een stappenplan, zodat je het heel makkelijk zelf kunt doen!

  • 1) Veiligheid
   Veiligheid gaat natuurlijk altijd voor alles. Naast een drukke snelweg een band gaan verwisselen kan vrij gevaarlijk zijn. Zet daarom altijd je alarmlichten aan en je auto op de noodrem. Trek als het even kan een veiligheidsvest aan (want die reflecteert in het donker) en zet een gevarendriehoek neer. Kortom: Zorg dat je zichtbaar bent en let altijd goed op!

 

  • 2) Voorbereiding
   Dan kan je nu eindelijk beginnen met het verwisselen van de band. Daarvoor is het het handigste als je eerst alles klaarlegt. Natuurlijk het reservewiel, het gereedschap om de wieldop eraf te halen, de slinger om de wieldoppen los te draaien en de krik om je auto omhoog te krijgen.

 

  • 3) De oude band eraf halen
   Je begint met de bouten van je wiel alvast een stukje los te draaien. Niet helemaal, maar voldoende zodat je na het opkrikken het wiel er makkelijk af kan halen. Wanneer de auto nog op de grond staat wordt er druk op het wiel uitgeoefend, wat het losdraaien een stuk makkelijker maakt! Nu is het tijd om de auto op te krikken.Het beste is de krik een centimeter of 20 van het wiel dat je wilt verwisselen af te plaatsen. Uiteraard heb je een stevige ondergrond nodig, want je wil niet dat je auto tijdens het wisselen van de krik afvalt! Nu kan je het wiel er helemaal van af halen: tijd voor de wissel!

 

  • 4) De nieuwe band erop zetten
   De nieuwe band erop zetten is nu behoorlijk makkelijk. Je draait hem weer goed vast met de bouten, die je eerst alle vier losjes erop zet en daarna afwisselend goed strak draait. Let er wel goed op dat je er geen een vergeet!

 

 • 5) Ready to go!
  Dat viel best mee toch? Nadat je langzaam je auto weer hebt laten zakken, kun je weer de weg op. Test eerst even rustig hoe je nieuwe band rijdt en wij wensen je veel rijplezier!

 

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page