Winterbanden

Winterbanden zijn banden die speciaal voor sneeuw en koude omstandigheden zijn ontworpen. Winterbanden zijn gemaakt van zacht rubber en hebben een profiel waarmee ze een veel betere grip op een koud wegdek hebben dan zomerbanden.

De voordelen van winterbanden

Winterbanden zijn speciaal bedoeld voor winterse omstandigheden op de weg. Het zachte rubber zorgt voor een goede grip op het koude wegdek en het profiel van winterbanden is speciaal ontworpen voor veilig rijden door sneeuw en sneeuwmodder. Het profiel van winterbanden bevat veel lamellen voor optimale grip. Doorgaans wordt een profiel van 4 millimeter diep aanbevolen.

Winterbanden kun je herkennen door het symbool van een sneeuwvlok op de band. In principe wordt dit symbool in Europa alleen toegekend aan banden die succesvol een officiële remtest hebben ondergaan. In de Verenigde Staten worden de banden getest door middel van een officiële tractietest. Hierdoor weet je zeker dat de winterbanden in elk geval aan de minimale eisen voldoen.

Zomerbanden in de winter?

Een belangrijke eigenschap van rubber is dat deze hard wordt bij lagere temperaturen. Zomerbanden zijn gemaakt van hard rubber, wat uitstekende grip op de weg levert met warme temperaturen. Maar wanneer het wegdek koud is, dan wordt het rubber van zomerbanden zo hard dat het geen goede grip meer geeft op het wegdek. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk, want een goede grip op het wegdek is juist belangrijk voor veilig en comfortabel rijden. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je auto niet zomaar slipt wanneer je remt of uitwijkt. Ook voor een korte remweg is goede grip cruciaal.

In steeds meer landen zijn winterbanden helemaal of onder bepaalde omstandigheden verplicht, zoals in Duitsland en Frankrijk. In Nederland zijn winterbanden vooralsnog niet verplicht. Dat betekent echter niet dat ze niet nodig zijn! In Nederland kan het ’s winters toch behoorlijk koud en guur worden. Dan zijn winterbanden gewoonweg veel veiliger. De betere grip van winterbanden op koude wegdekken vermindert bijvoorbeeld het risico op slippen.

Hoewel wij het ten zeerste afraden, kan bij mild winterweer in Nederland eventueel nog wel met een zomerband worden gereden. Maar let op: Ga nooit met een zomerband door de sneeuw rijden! Dit is levensgevaarlijk!

Aanschaffen van winterbanden

Hoewel voor veel mensen winterbanden wel een behoorlijke investering zijn, zijn ze hun geld toch meer dan waard. Je investeert immers onnoemelijk veel meer in de veiligheid van uzelf en uw medeweggebruikers.

Besparen op winterbanden is niet aan de raden. Het is noodzakelijk (en wettelijk verplicht) 4 banden van hetzelfde merk en type onder je auto te hebben. Logisch ook, want deze banden reageren op dezelfde manier op het wegdek. Hierdoor blijft je auto veel beter bestuurbaar, omdat zijn gedrag voorspelbaar blijft. Slechts twee wielen voorzien van winterbanden is dus geen optie, omdat je auto dan weer meer risico heeft te gaan slippen.

Meer over winterbanden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Winterband

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page