Welke band past bij jou?

Er zijn ontzettend veel verschillende autobanden te koop. Het is daarom niet altijd even makkelijk te beslissen welke autobanden voor jou geschikt zijn. Gelukkig zijn er een paar factoren al voor je besloten.

Zo voldoen alle banden die in Nederland worden verkocht in principe aan de wettelijke eisen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze minimaal een profiel van 1,6 millimeter hebben. Ook mogen banden maar weinig geluid produceren. Maar de kwaliteit van het rubber en het draagvermogen van de band kunnen wel behoorlijk verschillen. Ook verschilt het type profiel per fabrikant en per band. Daarom is het belangrijk om te kijken naar waar jij de banden het meest voor gaat gebruiken.

Overwegingen

In deze site is je het verschil tussen zomerbanden, winterbanden en all-weatherbanden uitgelegd. Voor normaal gebruik van je auto zijn deze geschikt. In de zomer zijn zomerbanden het meest geschikt en in de winter de winterbanden.

Bedenk vervolgens goed in wat voor omstandigheden jij gaat rijden. Rijd je in de zomer veel op warme snelwegen? Dan slijt het rubber van je autobanden harder dan wanneer je voornamelijk in de stad rijdt. Een band met stevig rubber is dan noodzakelijk.

Rijd je veel op weggetjes zonder asfalt maar met veel stenen? Dan is de aanschaf van een band met een grof profiel erg aan te raden. Moeten de banden van je auto veel gewicht tillen? Dan heb je ook banden met een extra stevig karkas en slijtvast rubber nodig.

Het is altijd verstandig je goed te laten informeren de verschillende kwaliteiten van het rubber van de verschillende autobanden. Verder is ook je persoonlijke rijervaring van groot belang. Welke banden vind jij het fijnste rijden? Het is belangrijk dat de banden onder je auto goed door jou bestuurd kunnen worden. Daarmee wordt al een groot gedeelte van de veiligheid in het verkeer gewaarborgd.

Brede of smalle banden?

Er zijn brede en smalle banden voor je auto te koop. Eigenlijk is het niet nodig om in Nederland op brede banden te rijden. De voordelen van brede banden zijn dat ze lekker stevig op de weg liggen en dat ze dus meer grip hebben wanneer je op een droog wegdek rijdt.

Daar staan een aantal nadelen tegenover. Bijvoorbeeld dat het optrekken van de auto langer duurt. Ook is er het risico dat de banden aanlopen omdat ze breder dan nodig zijn. Verder is je auto met brede banden wat lastiger te besturen dan met smalle banden. Ook is het voor brede banden lastiger dan voor smalle banden om veel regenwater weg te werken tijdens het rijden. Tot slot slijten brede banden harder en zijn relatief duur. Daarom raden wij aan om in Nederland gewoon met smalle banden te rijden, of met een maat er tussenin.

Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Autoband

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page