Wat is de beste bandendruk?

snail-505511_640Op deze vraag is niet een sluitend antwoord te geven. Wat de beste bandendruk of bandenspanning is hangt namelijk af van je auto, maar ook van de belading, van de gemiddelde snelheid waarmee gereden wordt en van de ondergrond waar je op rijdt. Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om hun voorbanden een hogere bandendruk te geven dan achter. De beste tip die we je kunnen geven is om het op te zoeken in het instructieboekje dat bij je auto wordt geleverd. Om je toch een idee te kunnen geven lees je hier wat algemene zaken waar je rekening mee kunt houden.

Belading

Hoe zwaarder je auto beladen is, hoe hoger de druk op de banden moet zijn. Er bestaat een formule om ongeveer te kunnen berekenen wat je bandenspanning dient te zijn bij welk gewicht, maar om deze formule te kunnen gebruiken moet je wel weten wat de maximale bandenspanning (vermeld op de band) is, wat het gewicht is dat op de band drukt en wat het maximale gewicht is dat op de band mag drukken. De formule is de volgende:

A=B x (C/D)

A= De bandenspanning die je wilt berekenen
B= De maximale bandenspanning
C= Het gewicht wat op de band drukt
D= Het maximale gewicht wat op de band mag drukken

De snelheid en de ondergrond

Hoe harder je gemiddeld rijdt, hoe hoger je bandendruk dient te zijn. Hoe harder je rijdt hoe groter namelijk de slijtage en als je dan met een te lage bandenspanning rijdt is die slijtage nog veel groter. Verder geldt: hoe harder de ondergrond, hoe hoger de bandenspanning.

Meten wanneer in koude toestand

Iets anders om rekening mee te houden is dat je je bandenspanning het beste meet voordat je gaat rijden en niet als je al een uur of langer gereden hebt. Na een uur zijn je banden namelijk aardig wat opgewarmd, wat de bandenspanning aanzienlijk wijzigt. De ideale bandenspanning zoals die vermeld staat in je boekje gaat altijd uit van banden in koude toestand. Houd hier dus rekening mee!

Brandstofbesparing door stikstofvulling

Een band met de juiste bandendruk levert niet alleen de beste prestaties, maar zorgt er voor dat je auto aanzienlijk minder brandstof verbruikt. Als je banden gebruikt die zijn gevuld met stikstof blijven ze tot wel 3 keer langer op de juiste bandenspanning en is daarmee dus een stuk goedkoper en beter voor het milieu!

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page