Wanneer wissel je de autobanden?

car-820895_1280Dat winterbanden nodig zijn voor het veilig deelnemen in het verkeer weten we inmiddels wel. Dat de winterbanden in de zomer extra slijten weten we ook. Het luistert dus nogal nauw wanneer we de banden het best kunnen verwisselen. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Verkort de remweg

Het rijden in de winter zonder winterbanden is vragen om moeilijkheden. Als het maar een beetje besneeuwd is of het ijzelt, heb je geen grip meer op de weg en is het eenvoudig schade op te lopen. Omdat winterbanden meer grip geven op de weg, is de aanschaf nooit overbodig. Wist je bijvoorbeeld dat de remweg in winterse omstandigheden met winterbanden zo’n dertig meter is?

Met zomerbanden zou het resultaat van zestig meter zo maar bereikt kunnen worden. Met een vaartje van 50 km/u zo lang doorglijden en aanspraak moeten maken op de autoverzekering, daar zit niemand op te wachten. Advies van specialisten is de banden om te wisselen zodra het kouder is dan zeven graden.

Een beetje zoals we kennen van de reclames over vitaminepillen: winterbanden zodra de ‘r’ in de maand is.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe komt het nu dat winterbanden in de winter beter presteren? Dit komt omdat een speciaal rubbermengsel gebruikt wordt, dat minder snel hard wordt bij lage temperaturen. Hoe zachter het rubber, hoe veiliger in de winter. Hard rubber zorgt er namelijk voor dat de band zijn grip verliest. In de zomer geldt uiteraard het tegenovergestelde. In sommige landen is het zo dat rijden in de winter zonder winterbanden op kan leveren dat de verzekering niet uitkeert als er een aanrijding is.

Bij blikschade kan dat nogal in de papieren lopen, laat staan als er letselschade is, waarbij de gevraagde bedragen helemaal enorm kunnen zijn. Niet vreemd dus, dat een verkeersboete het gevolg is van het rijden zonder winterbanden. Het bekende voorkomen is beter dan genezen is hier wel op zijn plaats.

Termen als comfort en veiligheid worden nogal eens gebruikt, maar de keuze in winterbanden is groot. Laat je adviseren welke banden het meest geschikt zijn voor jouw auto en jouw situatie.

Banden worden steeds beter

De winter- en zomerbanden worden steeds beter. Dit maakt wel dat de banden steeds meer alleen geschikt zijn voor het seizoen waar ze voor gemaakt zijn. Voordeel, omdat de banden dus steeds beter worden, maar ook een nadeel, omdat je eigenlijk niet meer zonder gespecialiseerde banden kan. Je verdiepen in de juiste banden wordt dus steeds belangrijker.

Mocht je nog twijfelen omdat je geen opslag hebt, veel garages bieden de mogelijkheid de winterbanden in de zomer op te slaan en andersom. Handig, want zo’n stapel banden neemt flink wat ruimte in. Er zijn zelfs garages die bijhouden wanneer het best gewisseld kan worden, hoef je jezelf niet te verdiepen in wat nu precies winterse omstandigheden zijn.

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page