Rupsbanden voor auto’s?

Zijn rupsbanden stoer of is het een illussie?

Een auto met rupsbanden staat bekend als een auto met een stoer uiterlijk. Helaas heeft een rupsband nogal wat weerstand, waardoor het benzineverbruik niet binnen normale proporties valt. Of een rupsband voor een auto haalbaar is, is maar de vraag.

Extreme omstandigheden

Rupsbanden zijn te gebruiken op allerlei soorten ondergrond, modder, sneeuw en ijs kan door auto’s met rupsbanden moeiteloos bereden worden. Op het gewone asfalt zijn de banden niet ideaal, maar in extreme omstandigheden kunnen de banden als ideaal omschreven worden. Er zijn wel speciale rupsbanden met dubbel zo veel schakels als normaal verkrijgbaar, waardoor vlak straatwerk wel rustig en normaal berijdbaar wordt.

Speelgoedauto’s versus bulldozers

Rupsbanden zijn vooral toegepast op speelgoedauto’s, het is bijna onvoorstelbaar dat een gewone auto met dergelijke banden voorzien worden. Stel dat u met een rupsbandenauto op de snelweg rijdt en net te laat de file ontdekt. De kans is groot dat uw auto over uw voorganger heen rijdt. Rupsbanden zullen we dus niet snel op auto’s in het straatbeeld aantreffen. Tanks en bulldozers daarentegen, voertuigen die vooral op onverhard terrein worden gebruikt, zijn vaker voorzien van de banden. En rupsband is ideaal voor grote en zware voertuigen, omdat het gewicht over een veel grote oppervlak verdeeld wordt. Wegzakken in de modder is daarom minder snel mogelijk.

De voor- en nadelen

Rupsbanden bestaan uit brede schakels, aan elkaar gezet met een scharnier. Dit maakt dat de banden flexibel zijn en om wielen kunnen draaien. Een getand aandrijvingswiel zorgt ervoor dat de band aangedreven wordt. Het grootste voordeel van rupsbanden is ongelijk terrein wat geen problemen oplevert. Daarnaast kan een rupsband niet lek gaan, zoals gewone autobanden wel kunnen. Snel rijden valt echter niet mee met de rupsbanden, daarnaast slijten rupsbanden snel en is het benzineverbruik met deze banden hoger dan bij gewone luchtbanden. Rupsbanden maken ook nogal herrie, wat voor zowel de chauffeur als omstanders als negatief ervaren kan worden. Innovatief zijn rupsbanden voor rollators, waarmee gebruikers geen problemen hebben met opstaande stoeptegels of andere obstakels tot 6 cm hoogte zijn voor deze rollator geen probleem.

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page