Bespaar geld met bandenspanning

Een goede spanning van de banden van je auto is ontzettend belangrijk. Autobanden vormen het enige contact van je auto met de weg. Zijn ze te zacht, dan kost het je auto veel meer moeite om van zijn plaats te komen en lekker te rijden. Banden hebben als belangrijke taak ook om onregelmatigheden in het wegdek te compenseren. Ze functioneren als een soort van schokdempers.

Zachte banden zijn veel minder goed in staat dat te doen. Ook is een auto met zachte banden veel lastiger te besturen. De auto is dan namelijk veel minder stabiel. Te zachte banden slijten ook harder dan banden met de juiste bandenspanning. Controleer daarom regelmatig of er nog voldoende lucht in de banden van je auto zit.

Hoe controleer je de bandenspanning

Tijdens het rijden kun je merken dat je banden te zacht zijn. Maar dan is het eigenlijk al te laat. Want dan heb je al een hele tijd op banden gereden die de motor van je auto veel meer benzine kosten om goed door te rijden. Het is het beste om elke twee weken even te controleren of je banden nog hard genoeg zijn. Dit kan je makkelijk doen bij bijvoorbeeld een benzinepomp.

Het beste is om de bandenspanning te controleren wanneer de banden van je auto koud zijn. Bijvoorbeeld vanuit stilstand of na een kort en rustig ritje. Zijn de banden van je auto warm en wil je toch de bandenspanning controleren? Tel dan ongeveer 0,3 bar bovenop de spanning die er officieel in je band moet zitten. Het is belangrijk dat de bandenspanning per as (dus voor of achter) hetzelfde is. Dit zorgt ervoor dat je auto het best bestuurbaar blijft.

Te harde banden zijn overigens ook niet goed. Die zorgen ervoor dat je auto niet meer goed op de weg ligt. Daarbij komt dat je met te harde banden meer kans hebt op een klapband. Houd je dus aan de richtlijnen die op de band staan en controleer dit regelmatig!

Beter voor milieu en portemonnee

Te zachte banden slijten veel harder dan banden met de goede bandenspanning. Hoe meer rubber er van je banden afslijt, hoe meer fijn stof er in de lucht terecht komt. Dat is zonde, want niet nodig! Maar het betekent ook dat jij je banden vaker moet verwisselen. Dat is zonde voor jouw portemonnee. En rijden met te zachte banden kost meer benzine.

Alles bij elkaar wordt met te zachte banden rijden een behoorlijk dure grap, die nog slecht is voor het milieu ook! Regelmatig controleren is dus echt de beste keuze. Het scheelt een hoop geld én jouw veiligheid op de weg gaat flink vooruit.

Meer over bandenspanning: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bandenspanning

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page