Hoe kun je zo duurzaam mogelijk rijden

electric-car-789325_1280

De duurzaamste manier van vervoeren blijft natuurlijk lopen of fietsen. Helaas is deze optie voor veel mensen niet mogelijk en zijn zij genoodzaakt de auto te pakken. Is het mogelijk duurzaam auto te rijden en zo ja, wat moeten we daarvoor doen of juist laten?

Bewust omgaan met autorijden

Sowieso moet je bij elke keer dat je in de auto stapt jezelf afvragen of deze autorit echt nodig is. Vaak pakken we even snel de auto voor een kleine boodschap terwijl dit ook best op de fiets kan. Door bewust met autorijden om te gaan, wordt niet alleen duurzamer gereden, maar ook nog eens flink benzine bespaard. Wist je dat het benzineverbruik verhoudingsgewijs het grootst is, als we kleine stukjes autorijden?

Naast bewust autorijden is het ook slim om eens naar je auto te kijken. Rijd je een oudere auto, dan is het best mogelijk dat hij erg veel benzine verbruikt of veel meer vervuilend is dan een nieuwere auto. De aanschaf van een nieuwe, wellicht kleinere, auto kan dus uiteindelijk goedkoper uitpakken dan het blijven rijden in de oude en duurdere auto.

Milieubewuster rijden

Al enige jaren is Nederland in de ban van het zogenaamde Nieuwe Rijden. Deze manier van rijden is, door de rijstijl, bedoeld om milieubewuster om te gaan met autorijden. Volgens voorstander van deze manier van autorijden bespaart het niet alleen de brandstof uit, maar ook nog eens onderhoud en schade.

Een van de activiteiten tijdens het Nieuwe Rijden is bijvoorbeeld dat je de auto meer uit laat rijden en minder op het laatste moment remt. Als je constant ongeveer 80 km/u rijdt, is dat het meest efficiënt. Een andere nieuwe manier van duurzaam autorijden is het elektrisch rijden. Een elektrische auto zorgt voor een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot. Helaas is het nog niet zo dat alle elektrische auto’s volledig elektrisch rijden, maar dat zal in de toekomst zeker gaan veranderen.

Vaste lasten, huren en delen

Duurzaam autorijden kan wel gevolgen hebben voor de zogenaamde vaste lasten. Kijk bijvoorbeeld goed naar de kosten van de verzekering van de auto, voor verschillende modellen gelden verschillende tarieven. Er zijn websites waar je eenvoudig kunt laten uitrekenen wat bijvoorbeeld de autoverzekering je gaat kosten. Wat zeker een teruggang in vaste lasten zal verzorgen is het delen van een auto. Veel mensen hebben niet elke dag een auto nodig en kunnen het voertuig gemakkelijk delen.

Alle kosten worden met deze vorm van autorijden ook verdeeld: belasting, onderhoud en de verzekering van de auto. Als men maar zo af en toe een auto nodig heeft, is huren wellicht een optie. Zo zijn er ook mensen die een kleine, zuinige auto rijden maar voor de vakantie een groter model huren. Niet het hele jaar de kosten van een grote auto dus, maar als het nodig is er een beschikbaar hebben. Hoe meer wij nadenken over ons autorijgedrag, hoe duurzamer het wordt. We zeggen dus niet voor niets al jaren ‘een beter milieu, begint bij jezelf’.

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page