Het balanceren van autobanden

Winterbanden testen in de sneeuwBalanceren en uitlijnen van autobanden zijn twee termen die vaak in één adem worden genoemd. Maar eigenlijk zijn het twee verschillende dingen. Waar bij uitlijning de banden van een auto weer loodrecht op de weg worden gezet, wordt bij balanceren de balans van een band weer hersteld.

Het kan namelijk gebeuren dat er een onbalans in de band van een auto ontstaat. Een expert moet dan deze onbalans opzoeken en opheffen. Dat doet hij doormiddel van een contraloodje. Wij zullen je hier meer vertellen over het proces en waarom het balanceren van autobanden zo belangrijk is.

Noodzaak van banden balanceren

Nadat de banden op je auto worden gemonteerd, moeten ze worden gebalanceerd. Datzelfde geldt ook na een eventuele reparatie van de banden. In principe gebeurt dat standaard wanneer je deze klussen in de garage laat uitvoeren.
Maar wanneer je auto trilt, dan moet er ook naar de balans van de autobanden gekeken worden. Een standaard gevolg van niet goed uitgebalanceerde autobanden is namelijk dat er trillingen ontstaan. Vaak is dit vooral merkbaar op de wat hogere snelheden, vanaf een kilometer of 60 per uur. Door die trillingen krijg je een ongelijkmatige en vroegtijdige slijtage van de autobanden.

Maar niet alleen dat! Ook de wielophanging van de auto kan snel slijten door de trillingen die de slecht gebalanceerde banden veroorzaken. Tot slot zorgen de trillingen ook nog voor een snellere vermoeidheid van de bestuurder. Wij hoeven je niet te vertellen dat dat heel gevaarlijk kan zijn! Dus wanneer je twijfelt over de balans in je autobanden, hup, naar de garage ermee!

Professioneel wielen balanceren

Het balanceren van je autowielen kan alleen in een garage gebeuren. Er is namelijk een banden balanceer apparaat voor nodig, waarmee de technicus de balans weer kan herstellen. Hierop kan de technicus zien waar de banden onregelmatigheden vertonen, wat hij dan kan repareren. Het handigste is om dit te combineren met de APK keuring.

Het doel van de technicus is om de wielen over de hele omtrek even zwaar te maken. Hiervoor worden kleine loodjes gebruikt, waardoor de band weer helemaal in balans wordt gebracht. De auto blijft zo ook op hogere snelheid stabiel rijden.
Het beste is om alle vier de banden tegelijkertijd te balanceren. Hierdoor zal je auto weer optimaal op de weg komen te liggen. Een auto verlagingset kan ook bijdragen aan een betere wegligging.

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page