Heb je nu wel of geen garantie op autobanden

Als je nieuwe autobanden koopt ga je er meestal van uit dat je daar weer voorlopig mee vooruit kunt. Wat nou als de banden niet deugdelijk zijn? Heb je dan eigenlijk recht op garantie?

Is het geleverde vrij van gebreken?

Natuurlijk kan de verkoper garanderen dat de geleverde autobanden voldoen aan de gebruikelijke eisen en normen en dat ze vrij zijn van gebreken, maar dat denk je ook als je een nieuw bankstel koopt. Als daar binnen een paar weken een scheur in zit, ga je ook terug naar de leverancier. Uiteraard valt slijtage niet binnen de garantie, maar slijtage in korte tijd is niet als normaal te verwachten. Handig is sinds kort wel dat banden voorzien zijn van een autobandenlabel, waardoor de kwaliteit vooraf wat beter in te schatten is. Even voor de duidelijkheid, autobanden hebben wel een fabrieksgarantie, maar uiteraard niet als je door een spijker gereden bent.

Deugdelijke producten

Wettelijk is het ‘recht op een deugdelijk product’ geregeld. Dit wil zeggen dat in de wet staat dat een product deugdelijk moet zijn. Als je het op een normale manier gebruikt, moet het een bepaalde tijd meegaan. Wat je van een product kunt verwachten is natuurlijk niet zo maar te bepalen, dat hangt van verschillende factoren af. Wat heeft de verkoper gezegd, wat is er in de reclame gezegd, wat is het merk en de prijs en is het product nieuw of tweedehands. Het hangt natuurlijk ook af van het soort product, een vaatwasser gaat bijvoorbeeld langer mee dan een laptop. Het is dus zaak dat je van te voren aan de verkoper vraagt hoe lang het product ongeveer meegaat.

Overleg met je garagehouder

Maar even terug naar autobanden: bij levering dien je de producten te controleren op beschadigingen of gebreken, maar doet iemand dat? Wie gaat er bij de garage op de grond liggen om de banden aan een uitvoerige inspectie te onderwerpen? Bijna niemand. Je gaat er terecht met goed vertrouwen van uit dat je niet bedonderd wordt door je garage. Mocht er dan toch iets mis zijn met de banden en jij vindt dat dit een gebrek is wat onder de fabrieksgarantie moet vallen, beoordeel dat dan samen met de garagehouder. Het moet wel gek lopen, wil je dan redelijkerwijs niet uit een vergoeding komen samen.

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page