De zomerbandentest van 2015

De jaarlijkse zomerbandentest is weer achter de rug en we hebben besloten daar een kijkje in te nemen. De twee grootste tests zijn afkomstig van de ANWB en de Consumentenbond. Tijd om te kijken welke banden nu voordelig zijn en met welke banden je beter niet de weg op kan gaan deze zomer.

De zomerbandentest van de ANWB

hoe-getest-vw-polo-anwbDe ANWB doet zelf altijd een jaarlijkse zomerbandentest, in mei was de te ANWB zomerbandentest voor 2015 en daar kwamen toch opvallende resultaten uit. Zo blijken de zogenaamde eco-banden helemaal niet zo goed te scoren als geclaimd zou worden. Eco-banden zouden zich normaal gesproken moeten bewijzen op gebied van zuiniger verbruik, minder geluid en betere milieu-eigenschappen, maar juist op deze gebieden scoren de eco-banden niet beter dan de normale banden.

De ANWB heeft besloten normale banden en eco-banden met elkaar te vergelijken. Dit hebben ze gedaan door banden te testen van de merken Michelin, Hankook, Bridgestone en Continental. Naast de ontbrekende voordelen op de gebieden waar eco-banden beter op zouden moeten scoren, zijn er ook op andere gebieden mindere resultaten. Zo hebben de eco-banden op een nat wegdek minder grip dan de normale variant.

De algemene kwaliteit is volgens de ANWB wel met stappen vooruit gegaan. Zo krijgen in de populaire bandenmaat 185/60/R14 H zes van de zestien banden een beoordeling van 4 sterren. De beste band in deze maat is de Continental PremiumContact 5, deze band is vanaf €79 verkrijgbaar.

Het oordeel volgens de Consumentenbond

consumentenbond zomerbandentestNaast de test van de ANWB is ook de Consumentenbond elk jaar aanwezig. De consumentenbond heeft ook gekozen voor de twee populaire maten, de maat 185/60/R14 H en de 205/55 R16 V zijn net als bij de ANWB onder de loep genomen.

De laatste 3 jaar zijn er ruim 40 zomerbanden getest voor de consumentenbond zomerbandentest en ook hier waren soms opvallende resultaten. Zo scoorden maar liefst 25 van de 40 banden een onvoldoende. 8 Banden daarvan kregen zelfs het etiket ‘afrader’. Toch zijn er ook veel goede punten. De beste banden scoren bijvoorbeeld goed op een nat én een droog wegdek. 2 Zomerbanden kregen ook het etiket ‘Beste koop’, wat inhoudt dat de banden niet alleen goed scoren op bepaalde eigenschappen, maar ook goed in verhouding zijn met de prijs die er voor de banden wordt gevraagd.

De verschillen tussen beide testen

Tussen beide testen zitten nog enige verschillen. Zo komt het slechte presteren van de eco-banden vaak terug bij de ANWB, terwijl dit bij de Consumentenbond nauwelijks genoemd wordt. Het mag toch opvallend worden genoemd dat de banden waarvan geclaimd wordt dat ze beter zouden presteren het juist af laten weten tijdens deze tests, zeker aangezien er vaak hogere prijzen worden gevraagd voor deze type banden.

Een andere groot verschil tussen beide tests is dat er volgens de ANWB een duidelijke stijgende lijn te zien is, er worden steeds meer banden beoordeeld met 4 sterren (goed). Bij de Consumentenbond lijken toch nog veel banden te worden afgekeurd of zelfs bestempeld als ‘afrader’.

De overeenkomsten

Toch zijn er ook nog overeenkomsten tussen de ANWB en de Consumentenbond. Beiden zijn het erover eens dat de beste compromis zorgt voor de beste band en ervaring. Niet alle eigenschappen kunnen perfect zijn en daarom bestaat er volgens de twee ook (nog) geen perfecte band.

Het verbeteren van de grip gaat weer ten koste van hoe snel de banden slijten. Fabrikanten zullen dus een compromis moeten maken en beslissen welke eigenschappen zij het belangrijkste vinden voor hun band. De beste compromis die de minste kwaliteit inlevert bij het verbeteren van een bepaalde eigenschap komt er dus ook bij beide tests uit als winnaar.

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page