Bandenlabels eind 2012 verplicht

EU BandenlabelPer 1 november 2012 zijn bandenfabricanten verplicht om alle banden te voorzien van het nieuwe EU-bandenlabel. Op dit bandenlabel wordt in beeld gebracht hoe het zit met de brandstofefficiëntie, de wegligging op nat wegdek en het geluidsniveau. 

Brandstofefficiëntie

Brandstofefficiëntie Het plaatje in de tabel linksboven van het label geeft de brandstofefficiëntie weer. Er wordt geclassificeerd van A t/m F, waarbij A het meest efficiënt betekent en F het minst efficiënt. A t/m C worden gezien als goed (= groen), D en E als redelijk (= geel) en F en G als slecht (= rood). Een brandstofefficiënte band heeft twee voordelen, het is namelijk beter voor het milieu en je hebt uiteraard minder snel nieuwe brandstof nodig, wat ook voor je portemonnaie gunstig is.

Wegligging op nat wegdek

Wegligging op nat wegdek Het plaatje in de tabel rechtsboven van het label geeft de wegligging op nat wegdek weer. Ook hier geldt weer dat A de beste wegligging betekent en F de slechtse wegligging. Het hebben van een band met een goede wegligging op nat wegdek betekent automatisch ook dat de band een goede wegligging heeft op droog wegdek, het heeft namelijk een erg goed profiel. Het voordeel ten opzichte van banden met een mindere wegligging is echter het meest duidelijk op nat wegdek, omdat banden met een slecht profiel en/of wateropname gemakkelijk wegglijden. Deze classificering is dus vooral belangrijk voor de persoonlijke veiligheid.

Geluidsniveau

GeluidsniveauHet plaatje in de tabel onderin het bandenlabel geeft het geluidsniveau weer. Het geluidsniveau wordt weergegeven met een, twee of drie golven en in het aantal decibel. Bij een golf is het geluid drie of meer decibel onder de norm. Bij twee golven ligt het geluid tussen de norm en drie golven er onder. Bij drie golven ligt het geluidsniveau boven de norm. De norm ligt rond de 65 decibel.

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page