Banden Wisselen

Hoe vaak de banden van je auto vervangen moeten worden ligt aan vele factoren. Hier geven we je wat tips, zodat jij makkelijk kunt zien wanneer je banden aan vervanging toe zijn en wanneer je het beste van zomerbanden naar winterbanden kunt wisselen.

Hoe vaak je banden wisselen

Hoe vaak je je banden moet vervangen hangt onder meer af van hoeveel je rijdt. Dat is logisch, want banden slijten door gebruik. Daarbij slijten banden harder in bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer je hard rijdt op een warme snelweg. Dat vraagt veel van het rubber. Of wanneer je met winterbanden over te hoge temperaturen rijdt. Dan verlies je ook snel veel profiel.

In Nederland is een minimim profiel van 1,6 millimeter verplicht. Er zitten testlijnen op een band, waardoor je makkelijk kunt zien of je banden nog goed zijn of al ver afgesleten. Het is verstandig dit regelmatig te controleren. Als je banden teveel zijn afgesleten is het duidelijk tijd voor een nieuwe set.

Maar ook wanneer er bijvoorbeeld een bult in je band zit, is het noodzakelijk deze band te vervangen. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld tegen een stoepje aanrijdt. Door de bult raakt je auto minder stabiel, dus zo snel mogelijk vervangen is het beste om te doen. Vraag voor andere beschadigingen advies bij de garage. Soms zijn de banden niet goed uitgelijnd of uitgebalanceerd. Dat kan in de garage misschien wel opgelost worden.

Zelfs wanneer een band bijna nooit gebruikt wordt, verliest het rubber zijn eigenschappen. Daarom kunnen normale autobanden tot 10 jaar mee. Daarna zijn ze niet meer veilig voor gebruik. Voor de wielen van caravans en campers wordt een leeftijd van maximaal 6 tot 8 jaar aangeraden.

Wanneer moet ik mijn banden wisselen?

Over het wisselen van zomerbanden naar winterbanden zijn verschillende meningen. Het belangrijkste is om rekening te houden met de veiligheid. Is het in oktober al heel erg koud? Dan kun je al naar winterbanden wisselen. Maar in principe is wisselen in november een goed idee.

Rond maart of april kun je dan weer terugwisselen naar zomerbanden, wanneer het weer langzaamaan weer lekker wordt.

Winterbanden zijn absoluut niet alleen bedoeld voor rijden over sneeuw en ijzige wegen. Winterbanden presteren ook beter op natte en droge wegen die enkele graden boven het vriespunt liggen. Op tijd wisselen van zomerbanden naar winterbanden is daarom verstandig.

Rijd je op all-weatherbanden? Zelfs dan kan het verstandig zijn, in het geval van erge kou en flinke sneeuw, over te gaan op winterbanden. Hier is geen regel voor te geven. Kijk gewoon naar de weersomstandigheden en vergeet nooit dat het om je eigen veiligheid draait.

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page