Banden uitlijnen, wat betekent dat?

band-uitlijningKort gezegd betekent het uitlijnen van een auto, oftewel het uitlijnen van autobanden, dat vervelende afwijkingen in de wielen van de auto worden gecorrigeerd. Door uitlijnen worden de banden weer loodrecht op de weg gezet. Dit heeft meerdere voordelen, die wij hieronder zullen bespreken.
Het is van groot belang dat de banden van je auto goed zijn uitgelijnd. Hierdoor kan je namelijk een stuk veiliger de weg op en rijdt jouw auto een stuk prettiger. Maar ook zullen de banden minder snel slijten wanneer ze goed uitgelijnd zijn. Tevens zal het brandstofverbruik lager komen te liggen.

Gevaarlijke afwijkingen

Er kunnen verschillende afwijkingen in de wielstanden van een auto voorkomen. Bijvoorbeeld doordat de band beschadigd is geraakt na het raken van een stoepje of een grote steen. Ook kan een band een grote klap krijgen doordat je een kuil of een drempel in de weg over het hoofd hebt gezien…
Als de wielstand is beschadigd, dan treden er klachten op in verband met de koersstabiliteit van de auto. Bijvoorbeeld dat de auto naar één kant trekt of dat de auto niet koersvast is. Ook kan het zijn dat de auto te zwaar of juist te licht stuurt. Als dit het geval is, dan is het belangrijk naar de uitlijning van de banden te kijken.

Uitlijning als specialisme

Het goed uitlijnen van banden is een specialisme dat echt in een garage moet gebeuren. Hierbij wordt gezorgd dat de banden weer precies recht op de weg staan. Dat is erg belangrijk, want een afwijking van slechts een paar millimeter kan al voor een behoorlijk gevaarlijke invloed op het rijden zorgen.
Een goede garage heeft moderne elektronische uitlijnapparatuur in huis. Plus natuurlijk de noodzakelijke kennis, dus is het handig om een expert met veel ervaring naar je auto te laten kijken. Gelukkig besteden de meeste garages veel aandacht aan het goed leren uitlijnen van een auto.

Geld besparen met het uitlijnen van banden

Hoe rechter de banden zijn uitgelijnd, hoe beter de auto zal rijden. De banden zullen niet overmatig afsluiten aan de binnen- of buitenkant, maar gewoon op het loopvlak van de band presteren, zoals de bedoeling is. Dat zal je een hoop geld besparen, omdat je minder benzine en minder vaak nieuwe banden hoeft te betalen.
Tot slot is een uitgelijnde auto gewoonweg een stuk veiliger en makkelijker te besturen. Vergeet dus de volgende keer bij de garage niet hiernaar te laten kijken! Maak je geen zorgen om de prijs trouwens. Het uitlijnen van een auto is helemaal niet zo duur, en levert bovendien veel geld op!

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page