Autobanden: Huismerk of A-merk?

Er zijn veel verschillende autobanden te koop. Voor de aanschaf van nieuwe banden voor je auto moet je dan ook met meerdere factoren rekening houden. Daar wordt in een ander hoofdstuk op deze website dieper op ingegaan.

Een andere vraag is of je een band van een duur A-merk gaat kopen, of dat je voor een goedkoper huismerk gaat. Kan een band van een huismerk net zo geschikt zijn als die van een topmerk? Jazeker! Dat zullen we nu verder bespreken.

Kies altijd kwaliteit

Uit verscheidene bandentests blijkt dat er behoorlijk wat slechte banden op de markt zijn. Bijvoorbeeld goedkope banden van Chinese makelij willen weleens behoorlijk ondermaats zijn. Omdat het belangrijkste in het verkeer veiligheid is, is het van groot belang een band te nemen die goed functioneert op de wegen waarop je rijdt.

In Nederland is een zomerband aan te raden in de zomer. Deze banden hebben over het algemeen de beste grip op het wegdek en de kortste remweg. Maar let wel op dat je een kwalitatief goede band koopt! Een band met zacht rubber heeft een langere remweg, dus zorg dat je voor de zomermaanden een stevige band onder je auto plaatst.

Deze band hoeft niet noodzakelijk een band van een topmerk te zijn. Er zijn ook huisbanden die van prima kwaliteit zijn om veilig op je bestemming aan te komen. De kwaliteit van banden is de laatste jaren door goed onderzoek hard omhoog gegaan en er worden ook steeds meer kwalitatief hoogwaardige huisbanden geproduceerd.

Let er bij aanschaf op dat de banden van stevig rubber zijn, niet te breed en een goed profiel hebben van zo’n 2,5 millimeter diep. Je bandenspecialist kan je hier verder over informeren. Ook voor een winterband geldt dat een huismerk ook een goede aanschaf kan zijn. Let erop dat de band van zacht rubber is en een profiel heeft met dwarse lijnen van ongeveer 4 millimeter.

Je eigen rijstijl

In principe is een goede band gewoonweg goed, ongeacht je rijstijl. Toch zitten er verschillen in de waardering van bestuurders van de verschillende goede banden. Daarbij speelt mee hoe jij rijdt, waar jij rijdt en in wat voor een auto. De ene auto heeft een krachtiger motor dan de andere. En de rijervaring op asfalt is anders dan op een weggetje achteraf. Daar moeten de banden veel meer onregelmatigheden in de weg compenseren, in samenwerking met jouw auto. Dit maakt elke rijervaring uniek.

Daarom is de keuze voor een goede band ook afhankelijk van jou als bestuurder. Hoe rijd jij en wat vindt jij lekker rijden? Het is niet makkelijk om zomaar de perfecte band voor jouw rijsituatie uit te zoeken.

Laat je daarom goed adviseren en probeer eventueel in de loop der jaren meerdere banden uit. Zo merk je vanzelf welke band het beste bij je past. En dat hoeft heus niet een heel erg dure band te zijn!

Delen = slim!Share on StumbleUponTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Buffer this page